En bra och viktig fråga! Det är inte ovanligt att vinterjackor blir smutsiga innan säsongen är över. Men hur ska man tvätta en vinterjacka som är gjord av flera olika material. Kasta den i maskinen och hoppas på det bästa? Nej, det ska du inte göra!

Vinterjackor har anvisningar

Det finns alltid en tvättlapp i vinterjackan. Den ska du ta en titt på. Om det står att jackan enbart kan tvättas med kemtvätt ska du inte chansa på att det kommer att gå bra i maskinen. Det finns de som väljer att tvätta den här typen av vinterjackor hemma på låg temperatur. Den första gången kanske det går vägen.

Men om du kontinuerligt tvättar en jacka som behöver kemtvätt i din tvättmaskin kommer den ganska snart att tappa formen. Det är bättre att betala lite mer för vård som får jackan att förbli snygg längre.

Det finns förstås också vinterkläder som är gjorda för att tvättas i maskin. Jackorna för barn och ungdomar är inte sällan mycket tåliga. Dessa är enkla att slänga i tvättmaskinen då de får fläckar. Men kolla alltid upp hur du ska torka jackan för att den inte ska förstöras.

Du måste inte alltid tvätta

Vi tror ofta att vi måste tvätta vinterjackor för att de kanske luktar från os eller rök. Men om jackan inte är direkt smutsig med fläckar kan det räcka väl att hänga den på vädring. Några timmar på en balkong kan göra susen.

Du kan också använda dig av särskilda produkter som är till för att få bort lukt från känsligare material. Om vinterjackan inte behöver en faktisk tvätt är det ju onödigt att betala extra för detta. Ta för vana att hänga upp jackan på ett ställe där den vädras över natten. Det kan vara en hjälp då du vill att den ska förbli fräsch längre.

Hur tvättar man vinterjackor?